Архив на категория: Независими мнения и коментари.

ПРОФ. Д-Р ХРИСТО ДЕЯНОВ И МАГНИТОТЕРАПИЯТА.

„Космическото влияние се изменя непрекъснато и всяко живо същество на Земята е под въздействието на промените на магнитните полета, както и действието на електромагнитните вълни.“
Проф. Пикарди

14Магнитотерапията се базира на благотворната лечебна сила, която магнитното поле упражнява върху човешкия организъм. Магнитната терапия е една от най-старите форми на биофизикално лечение без вредно странично действие. Постоянните магнити влияят върху човешкото тяло по два механизма:
Първо – магнитното поле стимулира или подтиска освобождаването на невромедиаторите, т.е. вещества, които предават нервния импулс. Това обуславя овладяването на болковия синдром.
Второ – въздейства върху централната нервна система и вегетативната нервна система, като регулира функцията на двата й дяла – парасимпатикус и симпатикус.

Продуктите на фирма Медитерм (Меркатор) са на високо технологично ниво, изключително функционални, лесно приложими при домашни условия и условия на стационар. Интензитетът на създаваното от тях постоянно магнитно поле е в обсега на терапевтичния и съобразно предлаганото време на въздействие е абсолютно безвреден. Елиминира холестерина в кръвта.
Приложение: Безсъние; при заболявания на сърдечно-съдовата система – хипертонична болест, ХИБС, миокардиосклеротична атеросклероза; функционални заболявания на централната нервна система; възпалителни и дегенеративни ставни заболявания; хронични възпалителни неспецифични белодробни заболявания.
При използване и на други щадящи средства като намагнитена вода се постигат ефекти като регулиране на кръвната захар, размиване на камъни в бъбреците и жлъчката и подобряване на стомашно-чревния тракт. Диуретичното действие е причина за намаляване отоците от сърдечен произход.
Противопоказания: Приложението на магнитната терапия е противопоказно при пациенти с имплантиран кардиостимулатор, бременност.

Съставил: Проф. д-р ХР. ДЕЯНОВ, д м

Проф. д-р Иван Иванчев. Магнитотерапия с постоянно магнитно поле с нисък интензитет.

Магнитното поле има две съществени, големи области на влияние върху човешкия организъм:

 1. Стимулира или подтиска освобождаването на невромедиаторите, с което повлиява болковия синдром.
 2. Стимулира парасимпатикусовия дял на вегетативната нервна система и регулира равновесието между симпатикус и парасимпатикус, чрез което повлиява функцията на всички вътрешни органи. Освен това влияе върху централната нервна система, жлезите с вътрешна секреция (директно и индиректно) чрез хормоните на хипофизата, периферната нервна система, костите и ставите, кожата, всички системи, тъкани, органи и клетки.

След 30 минутно пребиваване на едноклетъчни инфузории в магнитно поле с интензитет от 600 Гауса се наблюдават следните промени: ядрото се завърта на 15-30 градуса спрямо надлъжната си ос, общото количество ДНК не се променя, количеството РНК се увеличава значително, количеството на гликогена намалява, а на млечната киселина се увеличава, изменя се пермеабилитета на клетъчната мембрана и с това се променя придвижването на калиевите, натриеви и калциеви йони в и извън клетките, променя се структурата на протоплазмените протеини и тяхната функционална активност. Най-чувствителен на действието на магнитното поле върху живите организми е етапът на биологичното окисление, осъществяващ се в митохондриите, ускорява се или се забавя скоростта на синтезиране на аденозинтрифосфата. Доказано е научно, че недостигът на АТФ е основен патологичен фактор при всеки вид хипоксия. Матнитното поле повлиява благоприятно образуването на протеинокиназата и мелатонина.
По-конкретно магнитното поле действа върху: ЦНС и чрез нея върху целия ни организъм; сърцето и кръвоносните съдове (повлиява сърдечната дейност, кръвното налягане и оросяването на тъканите); кръвта с нейните съставни елементи (съсирваемостта, хемоглобина с неговата съставка желязото, СУЕ, левкоцитите); дихателната система (променя се активността на окислителните ферменти и се понижава общата консумация на кислород в организма, разширяват се бронхите и се намалява секрецията на бронхиалните жлези); спира се или се забавя развитието на остеопорозата и се ускорява регенерирането на счупените кости; повишава се общата резистентност на организма и чрез това се намалява заболеваемостта от различни вирусни и бактериални заболявания; повишава се неспецифичната устойчивост към злокачествените тумори, йонизиращи лъчения и др.; кожата и нейните функции с повлияване на различни кожни заболявания като псориазис, екземи и др.; ставите, като повишава количеството и подобрява смазващата функция на синовиалната течност; гръбначния стълб, като уплътнява хрущяла на междупрешленните дискове; повлиява благоприятно фригидитета и потентността: подпомага лечението на нощното напикаване; повлиява благоприятно различните възпалителни и алергични заболявания, калкулозата на жлъчните и пикочните пътища, диабета и др.; подобрява метаболизма и особено обмяната на уреята, холестерола и въглехидратите, лекува безсънието и т.н.

Кратка библиография

 1. Холодов, ЮА, Магнетньм 8 биологии, Москва, „Наука“, 1970.
 2. Дубров, АД, Геомагнитное поле и жизн, Ленинград, Гитрометиздат, 1974.
 3. Генков, Д., Някой биологически ефекти, предизвикани с постоянно магнитно поле, Канд-дис, Пловдив, 1975.
 4. Материали третего всесоюзного симпозиума „Влияние магнитньих полей на биологические обекти, Калшшнград, 1976.
 5. Холодов, ЮА, Човекът в магнитната паяжина /магнитното поле и животът/, Народна младек, София, 1976.
 6. Доне Луи, Магнитите за вашето здраве, Медицина и физкултура, София, 1990, стр. 88.
 7. Biological affects of magnetic fields, Ed Barnothy M.E., New-York-London 1969, vol. 2.
 8. Easterly C.E.q Cancer Link to magnetic Field Exposure: a Hypothesis, Amer J Epid, 1981,114,169-174.
 9. Severson R.K., Stevens R.G,, Kaune W.T. and all, Acute nonlymphocitic leukemia and resistential exposure to power frequen magnetic fields, Amer J Epid, 128:10-12,1988.
 10. Proceedings of the scientific Workshop on the Health Effects of Electric and magnetic Fields on Workers, Ed. P. Bierbau J. Peters, NIOSH, 199Г
 11. Tornquist, S., B. Knave, A. Ahlbom, T. Person, Incidence of Leukemia and Tumours in some „Electrical Occupations“, Brit J Ir Med, 1991,48:597-603.
 12. Stone R., Polarised debate: EMFs and cancer. Sciance, vol. 258,11 dec, 1992,17244725.
 13. Washnis G.J. and Hricak R.Z., Discovery of magnetic health, NOVA Publishing Company Rockville, Maryland, U.S.A., 1998.

Изготвил резюмето: проф. д-р Иван Иванчев, ДМН София, 1999 г.

ФОРУМ Пулс БГ “ МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ…“

ФОРУМ Пулс БГ “ МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ…“

Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ.

от pepo59 » 01 Фев 2011 11:23

Аз съм лекар физиотерапевт и съм запознат с магнитотерапията и изискванията на СЗО. Всички в моето семейство носим магнитни гривни Mediterm от Меркатор. Имам познати лекари в НЦООЗ, които са споделяли, че единствено оригиналните магнитни гривни Меркатор са минали изпитания в центъра и са придружени със сертификат на МЗ. И това въпреки патента на Германското патентно ведомство и други удостоверения от Германия. Магнитните пособия Медитерм отговарят на всички изисквания на СЗО, разпространяват се в България от 1993 г. Не искам тук да правя реклама, но споделям мнението на предишните потребители. Не си правете експерименти със здравето с измислени „мощни магнитни“, йонни, германиеви, титаниеви, инфрачервени и др. гривни, които не са тествани или изпитани и които по-скоро ще увредят, отколкото ще помогнат.
 
 
 

data.bg Магнитни гривни. Кои са най-добрите?

Потребителят е неактивен   marinevak 

Имам оригинална магнитна гривна Меркатор близо 3 години. През първите три месеца не усетих някаква промяна и бях разочарован. През четвъртия и петия месеци кръвното ми постепенно се промени от 170/110 на 130/90. Разредих първоначално лекарствата, а по-късно ги спрях за половин година. Сега вземам отвреме навреме хапчета, но състоянието ми е много по-добро. Събирам пари и за оригиналната магнитна постелка Меркатор. Моя близка спи върху нея и е шокирана от положителното действие. Мой братовчед се заблудил и си поръчал гривна уж като моята от интернет от някакъв сайт за красота и здраве bhb-bg.com, но се оказало, че това е фалшив сайт и гривната, която получи изобщо не прилича на тази от картинката и няма нищо общо с моята. Явно има и ментета и недобросъвестни търговци, но не бива да се отрича новото.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

framar.bg МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.

Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.

Непрочетено мнениеот vanana » 06 Юни 2015, 14:00

Аз също имам магнитна гривна Меркатор. Преди да я купя ползвах 2-3 месеца титанова магнитна гривна, но нямах никаква полза от нея и още на втория месец започна да се разпада и да се отлепят магнитчетата. С гривната Меркатор е съвсем различно, чувствам се чудесно. Верно, по-скъпа е, но не съжелявам за парите. Често по-скъпото излиза евтино.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ – ПЪРВА СТРАНИЦА

                                    – ВТОРА СТРАНИЦА

 

МАГНИТНИ ГРИВНИ МЕРКАТОР.


Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.Мнениеот gogo1975 » 28 Дек 2017, 20:39

От Меркатор имам гривна, постелка и колан. Продуктите са изключителни, с много силно лечебно действие, но е необходимо първоначално определено време за да се усети това действие. Например, аз трябваше да нося гривната около 3-4 месеца, за да се стабилизира кръвното ми. Сега много рядко пия лекарства за кръвно. Имам значително подобрение с паметта, съня ми се нормализира, дори свалих излишни килограми.

Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.

Мнениеот valentin.4 » 24 Мар 2019, 20:41

Закупих си магнитни обеци за отслабване от сайта на Меркатор . За два месеца свалих 7 кг. Без диети. Благодаря! http://mercator-g.com/index.php?categoryID=76
 
 

Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.

Мнениеот vladimir.iv » 24 Мар 2019, 20:52

Магнитните гривни Меркатор са с 15-20 лв по-скъпи от китайските, но разликата в действието и изработката е огромна. Бях си купил гривна от китайските за 62 лв от сайта magnitni-grivni.сom преди 2 години. Кожата ми се обрина , сърцето ми започна да прескача, след 2 месеца гривната потъмня и се разпадна. Пълен боклук! Изхвърлих я и си купих от Меркатор за 79 лв, която не само добре работи, но е и страхотно бижу. Кръвното ми сега е в границите, чувствам се бодър и енергичен. Човек не бива да се полъгва по ниската цена, особено, ако става дума за китайски боклуци.
 
 

Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.

Мнениеот milena.sla » 24 Мар 2019, 21:01

Аз съм с гривна Меркатор от 7-8 години. Доволна съм, а и гривната не е мръднала. Купих я за 79 лв. Мои близки скоро си купили „на далавера“ евтини китайски гривни от някакъв сайт – Магазин RENY. Едната – на външен вид (по снимки в сайта) като моята и приятелката ми се похвали, че я купила много евтино – за 58 лв. Когато я получи и ги сравнихме, нейната беше като дялана, след няколко дена се олющи и магнитите изпадаха. Така и не можа да провери действието, в което аз много се съмнявам. Хората са казали, че скъпото винаги излиза евтино и обратното.

 

 

bggp.net 15 години МАГНИТОТЕРАПИЯ в България с МЕРКАТОР.

jelyazoto

 

Регистриран на: 07 Ное 2008
Мнения: 1
Местожителство: София

Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 4:03 pm    Заглавие: Re: 15 години МАГНИТОТЕРАПИЯ в България с МЕРКАТОР Отговорете с цитат

Ползвам от 3 г. магнитната постелка (одеало) на фирма Меркатор. Имам близки, които са си купили подобно одеало от друга фирма, но са разбрали, че е „менте“. 
Искам да кажа на тези, които се отнасят несериозно и си позволяват да плюят магнитните продукти на Меркатор, че е по-добре да ги ползват известно време и след това да изразяват някакво мнение. 
Аз спя редовно (всяка вечер) на постелката. Още първите няколко седмици започнах да усещам тялото си по-освободено (без схващания, болки и тежест) при ставане от сън. Сънят ми се оправи, стана по-спокоен и по-продължителен на 3-ия или 4-ия месец. Имам два смазани прешлена на гръбнака от катастрофа и ме спохождаха много силни болки. Сега съм без болки, без значение от времето. Болките в коленете и от шиповете също изчезнаха. Кръвното ми налягане се нормализира (беше високо), кръвната захар също влезе в нормалните граници. На 52 години започнах да спортувам и то активно – в клуб по карате. 
Скоро присъствах на презентация на фирмата и след това се замислих и установих, че не съм боледувал от грип цели 3 години, въпреки, че близките ми изкараха по няколко. 
Не съжалявам за голямата сума, която отделих за това магнитно одеало. 
От скоро ползвам и магнитна гривна за оросяване, която си взех на презентацията на промоционална цена 85 лв. 
Няма да съжалявате, ако си вземете от техните продукти ( на фирма Меркатор).

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

frognews.bg На екскурзия с „безплатен обяд“.


ВаУето
25/11/2008 – 16:24
Такива екскурзии има в много страни по света. Така се прави реклама на живо. Въпросът е, дали продуктите, които се предлагат, отговарят на изискванията и дали наистина са оригинални, защото има магнитни и магнитни „одеала“ и пособия. Аз лично ползвам такова одеало на фирма Меркатор от 8 години и реших много здравословни проблеми с него. Чух, че от известно време някакви фирмички предлагали магнитни ментета за германски, правени в Перник и Самоков. Но всеки избира за какво да даде парите си. Единствено фирма Меркатор в Бългрия предлага оригинални магнитни одеала, гривни, колани. Това го знам от личен опит и от много мои близки и познати. Имат сайт http://www. mercator-g. com

Вилиа 28/11/2008 – 11:05    Аз също ползвам на фирма Меркатор оригинална магнитна гривна от 5 години. Хипертоничка съм от 12 години. цели 8 години гълтах ежедневно хапчета, изпълнявах прилежно препоръките, мъчех се да правя спорт по 150 минути на седмица, но никаква полза. От 4 години не пия лекарства. Гривната е постоянно на ръката ми. ИСКАМ ДА ИЗКАЖА БЛАГОДАРНОСТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА ФИРМА МЕРКАТОР. Сайта им е www. mercator-g. com, а телефона 0878601056. Авторът на горната статия явно пропуска много факти около битието на пенсионерите, а се е захванал да плюе нещо, от което хал хабер си няма. Може би не знае, че един хипертонок дава на месец около 50 лв. за лекарства, които са химични продукти и вредят на много органи и системи. И когато някой предлага нещо по-ново по оригинален начин, този ‘автор’ взел, че се ‘загрижил’ за пенсионерите как броели по 40 лв. за гривна. Гривната на фирма меркатор струва повече парички, но колкото и да е, е много по-малко от перспективата ежедневно да гълташ хапчета. Този ‘автор’ …

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

offroad-bulgaria.bg Тема: Магнитни гривни.

 jelezov_s е офлайнМладши участник

По подразбиране От: Магнитни гривни

Аз съм хипертоник от 13 години. Цели 8 години гълтах хапчета, изпълнявах прилежно препоръките на лекарите, мъчех се да правя спорт поне 150 минути седмично и никаква полза. От 5 години нося магнитна гривна на фирма Меркатор, през първите 4-5 месеца нямах абсолютно никакво подобрение, направих скандал по телефона, но служителя спокойно ме помоли да нося гривната поне още 2-3 месеца. Въпреки, че се чувствах изигран, послушах го. След 7-8 месеца започнах да се чувствам значително по-добре, постепенно нямалих лекарствата и от около 4 години забравих за тях. Подобри се съня ми, дори проблемите с простата изчезнаха. Гривната на Меркатор е постоянно на ръката ми. Мои познати са си купили титанови магнитни гривни от друга фирма, носили ги повече от година, но нямали никаква полза, да не говорим за това, че сегментите започнали да се разпадат. Чух, че имало и някакви други сайтове, които предлагали фалшификати на някои от моделите на оригиналните гривни на Меркатор. Казвам го, за да предпазя хората, които са решили да си помогнат с магнитна гривна. Надявам се да съм бил полезен и да ме извините, ако съм допуснал грешки в правописа! … Мисля, че не бива просто ей така да се отрича новото.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

puls.bg МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА …

ФОРУМ Пулс БГ “ МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ…“

Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ.

от pepo59 » 01 Фев 2011 11:23

Аз съм лекар физиотерапевт и съм запознат с магнитотерапията и изискванията на СЗО. Всички в моето семейство носим магнитни гривни Меркатор. Имам познати лекари в НЦООЗ, които са споделяли, че единствено оригиналните магнитни гривни Меркатор са минали изпитания в центъра и са придружени със сертификат на МЗ. И това въпреки патента на Германското патентно ведомство и други удостоверения от Германия. Магнитните пособия Меркатор отговарят на всички изисквания на СЗО, разпространяват се в България от 1993 г. Не искам тук да правя реклама, но споделям мнението на предишните потребители. Не си правете експерименти със здравето с измислени „мощни магнитни“, йонни, германиеви, титаниеви, инфрачервени и др. гривни, които не са тествани или изпитани и които по-скоро ще увредят, отколкото ще помогнат.

 

 

obqvi.mobi . . . Смъкнах холестерола, хапчета за кръвно много рядко пия . . .

Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 

от mishellapril » 22 Ное 2010 11: 28 

Ползвам магнитната гривна от Меркатор от близо 2 години. Изключително съм доволна от нейното действие. Преди да нося гривната страдах от много силно главоболие, сега съм по-концентрирана, по-работоспособна, изчезнаха болките в горните шийни прешлени и схващанията сутрин, и най-хубавото – отървах се от досадното главоболие! Освен положителното влияние, гривната има изящен дизайн, може да се съчетава с други бижута и е един страхотен подарък за всякакъв повод. Доверете се на Меркатор, ще получите качество с позитивно въздейсвтие на добри цени.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

napazar.eu . . . С магнитната гривна Меркатор . . . оправих кръвното.

Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 
от lily10 » 15 Сеп 2010 17: 47 

Магнитната гривна „Меркатор“ е страхотна! Майка ми има такава и е много доволна.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

 

 

napazar.eu От 5 години нося магнитна гривна на фирма Меркатор и от 4 години забравих за лекарствата.

Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 
от stefi_ko » 14 Юли 2009 11: 51 

Аз имам магнитна гривна, наколенки и магнитен колан на Меркатор от близо 2 години. Колана ползвах за коксартроза около 6 месеца. Сега нямам болки и съм го сложила под калъфката на възглавницата, така, че да спя върху него. Съня ми се възстановаи, спряха болките в тилната област. Гривната е постоянно на ръката ми, отшумяха бодежите в сърдечната област, спря виенето на свят. Чувствам се добре. Радвам се, че Меркатор вече имат свой сайт в интернет.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

    < няма продукти към тази категория >

data.bg Магнитни гривни. Кои са най-добрите?#14   marinevak Публикувано: 02.04.12 – 09:46Имам оригинална магнитна гривна Меркатор близо 3 години. През първите три месеца не усетих някаква промяна и бях разочарован. През четвъртия и петия месеци кръвното ми постепенно се промени от 170/110 на 130/90. Разредих първоначално лекарствата, а по-късно ги спрях за половин година. Сега вземам отвреме навреме хапчета, но състоянието ми е много по-добро. Събирам пари и за оригиналната магнитна постелка Меркатор. Моя близка спи върху нея и е шокирана от положителното действие. Мой братовчед се заблудил и си поръчал гривна уж като моята от интернет от някакъв сайт за красота и здраве bhb-bg.com, но се оказало, че това е фалшив сайт и гривната, която получи изобщо не прилича на тази от картинката и няма нищо общо с моята. Явно има и ментета и недобросъвестни търговци, но не бива да се отрича новото.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  framar.bg МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.от vanana » 06 Юни 2015, 14:00Аз също имам магнитна гривна Меркатор. Преди да я купя ползвах 2-3 месеца титанова магнитна гривна, но нямах никаква полза от нея и още на втория месец започна да се разпада и да се отлепят магнитчетата. С гривната Меркатор е съвсем различно, чувствам се чудесно. Верно, по-скъпа е, но не съжелявам за парите. Често по-скъпото излиза евтино.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ – ПЪРВА СТРАНИЦА                                  – ВТОРА СТРАНИЦА 
МАГНИТНИ ГРИВНИ МЕРКАТОР.
Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.от gogo1975 » 28 Дек 2017, 20:39От Меркатор имам гривна, постелка и колан. Продуктите са изключителни, с много силно лечебно действие, но е необходимо първоначално определено време за да се усети това действие. Например, аз трябваше да нося гривната около 3-4 месеца, за да се стабилизира кръвното ми. Сега много рядко пия лекарства за кръвно. Имам значително подобрение с паметта, съня ми се нормализира, дори свалих излишни килограми.Re: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.от valentin.4 » 24 Мар 2019, 20:41Закупих си магнитни обеци за отслабване от сайта на Меркатор . За два месеца свалих 7 кг. Без диети. Благодаря! http://mercator-g.com/index.php?categoryID=76Върнете се в началотоRe: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.от vladimir.iv » 24 Мар 2019, 20:52Магнитните гривни Меркатор са с 15-20 лв по-скъпи от китайските, но разликата в действието и изработката е огромна. Бях си купил гривна от китайските за 62 лв от сайта magnitni-grivni.сom преди 2 години. Кожата ми се обрина , сърцето ми започна да прескача, след 2 месеца гривната потъмня и се разпадна. Пълен боклук! Изхвърлих я и си купих от Меркатор за 79 лв, която не само добре работи, но е и страхотно бижу. Кръвното ми сега е в границите, чувствам се бодър и енергичен. Човек не бива да се полъгва по ниската цена, особено, ако става дума за китайски боклуци.Върнете се в началотоRe: МАГНИТНИ ГРИВНИ клинично тествани със сертификат.от milena.sla » 24 Мар 2019, 21:01Аз съм с гривна Меркатор от 7-8 години. Доволна съм, а и гривната не е мръднала. Купих я за 79 лв. Мои близки скоро си купили „на далавера“ евтини китайски гривни от някакъв сайт – Магазин RENY. Едната – на външен вид (по снимки в сайта) като моята и приятелката ми се похвали, че я купила много евтино – за 58 лв. Когато я получи и ги сравнихме, нейната беше като дялана, след няколко дена се олющи и магнитите изпадаха. Така и не можа да провери действието, в което аз много се съмнявам. Хората са казали, че скъпото винаги излиза евтино и обратното.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ          bggp.net 15 години МАГНИТОТЕРАПИЯ в България с МЕРКАТОР.jelyazotoРегистриран на: 07 Ное 2008
Мнения: 1
Местожителство: София
Пуснато на: Пет Ное 07, 2008 4:03 pm    Заглавие: Re: 15 години МАГНИТОТЕРАПИЯ в България с МЕРКАТОРПолзвам от 3 г. магнитната постелка (одеало) на фирма Меркатор. Имам близки, които са си купили подобно одеало от друга фирма, но са разбрали, че е „менте“. 
Искам да кажа на тези, които се отнасят несериозно и си позволяват да плюят магнитните продукти на Меркатор, че е по-добре да ги ползват известно време и след това да изразяват някакво мнение. 
Аз спя редовно (всяка вечер) на постелката. Още първите няколко седмици започнах да усещам тялото си по-освободено (без схващания, болки и тежест) при ставане от сън. Сънят ми се оправи, стана по-спокоен и по-продължителен на 3-ия или 4-ия месец. Имам два смазани прешлена на гръбнака от катастрофа и ме спохождаха много силни болки. Сега съм без болки, без значение от времето. Болките в коленете и от шиповете също изчезнаха. Кръвното ми налягане се нормализира (беше високо), кръвната захар също влезе в нормалните граници. На 52 години започнах да спортувам и то активно – в клуб по карате. 
Скоро присъствах на презентация на фирмата и след това се замислих и установих, че не съм боледувал от грип цели 3 години, въпреки, че близките ми изкараха по няколко. 
Не съжалявам за голямата сума, която отделих за това магнитно одеало. 
От скоро ползвам и магнитна гривна за оросяване, която си взех на презентацията на промоционална цена 85 лв. 
Няма да съжалявате, ако си вземете от техните продукти ( на фирма Меркатор).ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  frognews.bg На екскурзия с „безплатен обяд“.
ВаУето
25/11/2008 – 16:24Такива екскурзии има в много страни по света. Така се прави реклама на живо. Въпросът е, дали продуктите, които се предлагат, отговарят на изискванията и дали наистина са оригинални, защото има магнитни и магнитни „одеала“ и пособия. Аз лично ползвам такова одеало на фирма Меркатор от 8 години и реших много здравословни проблеми с него. Чух, че от известно време някакви фирмички предлагали магнитни ментета за германски, правени в Перник и Самоков. Но всеки избира за какво да даде парите си. Единствено фирма Меркатор в Бългрия предлага оригинални магнитни одеала, гривни, колани. Това го знам от личен опит и от много мои близки и познати. Имат сайт http://www. mercator-g. com0+0!» отговор             Вилиа28/11/2008 – 11:05    Аз също ползвам на фирма Меркатор оригинална магнитна гривна от 5 години. Хипертоничка съм от 12 години. цели 8 години гълтах ежедневно хапчета, изпълнявах прилежно препоръките, мъчех се да правя спорт по 150 минути на седмица, но никаква полза. От 4 години не пия лекарства. Гривната е постоянно на ръката ми. ИСКАМ ДА ИЗКАЖА БЛАГОДАРНОСТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА ФИРМА МЕРКАТОР. Сайта им е www. mercator-g. com, а телефона 0878601056. Авторът на горната статия явно пропуска много факти около битието на пенсионерите, а се е захванал да плюе нещо, от което хал хабер си няма. Може би не знае, че един хипертонок дава на месец около 50 лв. за лекарства, които са химични продукти и вредят на много органи и системи. И когато някой предлага нещо по-ново по оригинален начин, този ‘автор’ взел, че се ‘загрижил’ за пенсионерите как броели по 40 лв. за гривна. Гривната на фирма меркатор струва повече парички, но колкото и да е, е много по-малко от перспективата ежедневно да гълташ хапчета. Този ‘автор’ …ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  offroad-bulgaria.bg Тема: Магнитни гривни.jelezov_s  Младши участник От: Магнитни гривни
Аз съм хипертоник от 13 години. Цели 8 години гълтах хапчета, изпълнявах прилежно препоръките на лекарите, мъчех се да правя спорт поне 150 минути седмично и никаква полза. От 5 години нося магнитна гривна на фирма Меркатор, през първите 4-5 месеца нямах абсолютно никакво подобрение, направих скандал по телефона, но служителя спокойно ме помоли да нося гривната поне още 2-3 месеца. Въпреки, че се чувствах изигран, послушах го. След 7-8 месеца започнах да се чувствам значително по-добре, постепенно нямалих лекарствата и от около 4 години забравих за тях. Подобри се съня ми, дори проблемите с простата изчезнаха. Гривната на Меркатор е постоянно на ръката ми. Мои познати са си купили титанови магнитни гривни от друга фирма, носили ги повече от година, но нямали никаква полза, да не говорим за това, че сегментите започнали да се разпадат. Чух, че имало и някакви други сайтове, които предлагали фалшификати на някои от моделите на оригиналните гривни на Меркатор. Казвам го, за да предпазя хората, които са решили да си помогнат с магнитна гривна. Надявам се да съм бил полезен и да ме извините, ако съм допуснал грешки в правописа! … Мисля, че не бива просто ей така да се отрича новото.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  puls.bg МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА …ФОРУМ Пулс БГ “ МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ…“Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ.от pepo59 » 01 Фев 2011 11:23Аз съм лекар физиотерапевт и съм запознат с магнитотерапията и изискванията на СЗО. Всички в моето семейство носим магнитни гривни Меркатор. Имам познати лекари в НЦООЗ, които са споделяли, че единствено оригиналните магнитни гривни Меркатор са минали изпитания в центъра и са придружени със сертификат на МЗ. И това въпреки патента на Германското патентно ведомство и други удостоверения от Германия. Магнитните пособия Меркатор отговарят на всички изисквания на СЗО, разпространяват се в България от 1993 г. Не искам тук да правя реклама, но споделям мнението на предишните потребители. Не си правете експерименти със здравето с измислени „мощни магнитни“, йонни, германиеви, титаниеви, инфрачервени и др. гривни, които не са тествани или изпитани и които по-скоро ще увредят, отколкото ще помогнат.  obqvi.mobi . . . Смъкнах холестерола, хапчета за кръвно много рядко пия . . .Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 

от mishellapril » 22 Ное 2010 11: 28 

Ползвам магнитната гривна от Меркатор от близо 2 години. Изключително съм доволна от нейното действие. Преди да нося гривната страдах от много силно главоболие, сега съм по-концентрирана, по-работоспособна, изчезнаха болките в горните шийни прешлени и схващанията сутрин, и най-хубавото – отървах се от досадното главоболие! Освен положителното влияние, гривната има изящен дизайн, може да се съчетава с други бижута и е един страхотен подарък за всякакъв повод. Доверете се на Меркатор, ще получите качество с позитивно въздейсвтие на добри цени.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  napazar.eu . . . С магнитната гривна Меркатор . . . оправих кръвното.Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 
от lily10 » 15 Сеп 2010 17: 47 

Магнитната гривна „Меркатор“ е страхотна! Майка ми има такава и е много доволна.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ  napazar.eu От 5 години нося магнитна гривна на фирма Меркатор и от 4 години забравих за лекарствата.Re: МАГНИТНА БИЖУТЕРИЯ. МАГНИТНИ ГРИВНИ, КОЛИЕТА, ПЕРЛИ, ОБЕЦИ. 
от stefi_ko » 14 Юли 2009 11: 51 

Аз имам магнитна гривна, наколенки и магнитен колан на Меркатор от близо 2 години. Колана ползвах за коксартроза около 6 месеца. Сега нямам болки и съм го сложила под калъфката на възглавницата, така, че да спя върху него. Съня ми се възстановаи, спряха болките в тилната област. Гривната е постоянно на ръката ми, отшумяха бодежите в сърдечната област, спря виенето на свят. Чувствам се добре. Радвам се, че Меркатор вече имат свой сайт в интернет.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

    < няма продукти към тази категория >

Защо магнитите дават здраве …

Д-р Венелин Кьосев – физиотерапевт и специалист по акупунктура

Защо магнитите дават здраве...Магнитотерапията е позната в лечението и възстановяването от хиляди години. Много от древните цивилизации са използвали лечебните свойства на магнитите и съществуват немалко писмени и исторически доказателства затова. Сред тях са египтяните, индийците, арабите, гърците и евреите.

В наши дни за лечение и профилактика използваме т. нар. неодимови магнити, които са по-малки и по-здрави от другите видове магнити, като същевременно запазват магнетичните си свойства в продължение на хиляди години. Те са постоянни магнити, направени от сплав на неодим, желязо и бор и се вграждат в магнитни гривни и колиета. Никога не трябва да забравяме, че лечението с магнити е съпътваща терапия, подчертава специалист по акупунктура и физиотерапевт д-р Венелин Кьосев.

Тя може да повлияе редица състояния, но не бива да гледаме на магнитотерапията като на панацея. Все пак, лечението с магнити може да повлияе на изчистване на токсичните и ненужните вещества от кръвта и да ускори оздравителните процеси при счупвания на кости, категоричен е д-р Кьосев.

С магнитна терапия можем да намалим болките в гърба, главата, мигрената, зъбите, менструалните болки. Нещо много любопитно – магнитотерапията оказва благоприятно действие и върху сексуалността и плодовитостта при мъжете. Какво още знаем за силата на магнита и неговото приложение в съвременната медицина разказва д-р Венелин Кьосев. /чуй интервюто в звуковия файл/

Магнитите облекчават главоболие, безсъние и дори диабет

Известно е, че магнитите имат свойства да облекчават болката и голям брой състояния и заболявания. С магнитите може успешно да се облекчава главоболие, безсъние и дори бичът на съвременния човек – диабет. Лечението с магнити може да се използва под различни форми – магнитни колани, гривни, колиета, възглавници, постелки и други, при които магнитното поле се прилага за локално въздействие. Силата на магнитното поле се измерва в специални единици – гаус или тесла. Теслата е еквивалент на 10 000 гауса. Магнитите, използвани за лечение обикновено имат по-висока магнитна сила от типичните магнити „тип хладилник”. Лечебните магнити са най-често в интервала от 200 до 10 000 гауса, а обикновените са под 200 гауса. Може да се сблъскате с твърдението, че магнитите привличат желязото в червените кръвни клетки, което води до повишена кръвна циркулация. Това е погрешно! Желязото в кръвните клетки не е в магнитна форма. Въпреки това, теоретично, магнитите може да имат ефект върху други заредени молекули в кръвта и други части на тялото, но все още няма достатъчно информация за точния механизъм на действие на магнитите при лечение на заболяване или болка.

Облекчение на главоболие с магнити
При здрав човек, магнитното поле на тялото следва нормален, ритмичен модел. При наличие на главоболие това магнитно поле се нарушава. Статичните магнити, използвани при терапията с магнити, работят чрез връщане на собственото магнитно поле към неговото правилно, физиологично функциониране. За целта, магнитите се поставят на стратегически райони на главата. Ако болката е съсредоточена в челната област, поставете магнита от лявата или дясната страна на челото. Ако болката е в горната част на главата, разположете магнита така, че южният полюс да сочи върха на главата. При случаи на дисеминирано главоболие, в областта на цялата глава или при мигрена, се препоръчва поставяне на магнита на дланите.
В търговската мрежа може да откриете различни варианти за магнитна терапия като магнитни колани, магнитни гривни, колиета, възглавници, постелки и други, които улесняват приложението на терапията, по всяко време, без това да пречи на ежедневните ви занимания. Полезно е използването и на масло, преди поставянето на магнита. Приемът на магнитна вода също се отразява благоприятно на главоболието и мигрената – пийте по 4 пъти дневно. Магнитната терапия при главоболие може да доведе до регулиране на кръвния поток, облекчаване на напрежението и чувството за компресия (притискане). Това е неинвазивна процедура, която спокойно може да се използва в комбинация с други традиционни и алтернативни терапии, без риск от усложнения и други увреждания.

Облекчение на безсъние с магнити
Всички сме страдали от лош сън през нощта, но когато това стане системно, последствията от недостатъчния сън може да бъдат неблагоприятни – физически, умствено и емоционално. Чести причини за безсъние са стрес, тревога, депресия, лекарства, хронична болка, промяна в работния график, пътуване и други. Общият елемент при всички случаи на безсъние е нарушеният „биологичен часовник” (циркаден ритъм) на тялото. Циркадният ритъм е този, който контролира съня и събуждането. Ако по някаква причина този часовник бъде „разстроен”, моделът на сън и бодърстване се прекъсва. Когато, това се дължи на временни въздействия (като полет, смяна на климат или часова разлика) са необходими около 2-3 дни, за да настъпи пренастройване на организма, но когато причината е хронично състояния или заболяване това става по-трудно.
Биологичният часовник се контролира от хормон на епифизната жлеза, наречен мелатонин. Епифизната жлеза е много чувствителна на промени в тялото и, когато в организма има някакво нарушение, тя спира производството на мелатонин. Обикновено нивата на мелатонина са по-ниски вечер (около 20 ч) и започват постепенно да се увеличават, като максимална стойност достигат около 3-4 часа през нощта. Посредством нарастващата концентрация на мелатонина, тялото се настройва за сън и около 22:00-24:00 часа нивата са достатъчно високи, за да предизвикат сън. След достигане на пиковите стойности на мелатонина, той остава на това ниво следващите няколко часа, което поддържа дълбокият сън през нощта. Около 6-7 часа сутринта стойностите на мелатонина спадат доста бързо и след достигане на минимални нива сте готови да се събудите. Това е нормалният модел на сън и бодърстване при човек, който не страда от безсъние. Ако часовникът на тялото е извън ритъм, това не се случва точно така. В зависимост от това как е пренастроен биологичният часовник, може да забележите, че заспивате съвсем спокойно, но след това се събуждате често и трудно заспивате отново. Причината е, че епифизната жлеза произвежда достатъчно мелатонин, но достигайки пикови стойности, те не успяват да се задържат достатъчно дълго и спадат до нива за събуждане. Друг вариант е да ви е почти невъзможно да заспите и прекарвате дълги часове в непрестанно въртене в леглото. При тези случаи нивата на мелатонин са твърде ниски и не достигат пикови стойности.
Мелатонинът е хормон, който може да се открие в синтетична форма, подобно на други заместващи хормони, но употребата му без изрична лекарска препоръка може да доведе до неблагоприятно странични ефекти, а също така и да наруши естествения синтез от епифизата. Поради това, най-ефективният начин за повишаване на мелатониновите нива е да се стимулира организма да повиши производството му. Магнитната терапия е изключително подходяща за тази цел, тъй като епифизната жлеза е много отзивчива към действието на статично магнитно поле. Когато силно магнитно поле се постави около главата, епифизата се стимулира да работи по-усилено и в резултат на това произвежда повече мелатонин. Необходими са няколко дни, до няколко седмици (в зависимост от индивидуалните особености), за да нивата да достигнат нормални стойности и проблемът с безсънието да бъде решен.
Подходящо за безсъние е използването на магнитна постелкамагнитна възглавница или магнитен колан всяка нощ. За по-дълготрайни резултати не премахвайте постелката, възглавницата или колана след решаване на проблема, а ги използвайте още няколко месеца.
Ефект може да се постигне с поставяне на магнитна гривна или магнитен колан на челото за 15-20 минути, преди да си легнете.
Друг метод на магнитна терапия е използването на два силни дискови магнита, които се поставят в горната част на главата (темето) и ги оставяте за през нощта, докато спите и ги премахнете на сутринта. Жените често носят такъв тип магнити на шноли, фиби, лента за коса. Поставете магнитите от двете страни на шнолата или лентата.

Облекчение на диабет и диабетна невропатия с магнити
Захарният диабет е сериозен здравен проблем, който засяга милиони хора по света. Характерно за диабет е, че нивата на кръвната захар са необичайно високи, в резултат на различни нарушения, свързани с контролиращия я хормон – инсулин.
Има данни, че лечебни магнити, поставени на ухото и/или някои други акупунктурни точки могат да доведат до понижение на нивата на кръвната захар и да забавят някои от усложненията на диабет, сред които са увреждане на нервите (диабетна невропатия, ретинопатия, лоша кръвна циркулация, сърдечно-съдови заболявания).
Диабетната невропатия представлява дългосрочно увреждане на нервните влакна, дължащо се на трайно повишените нива на глюкоза в кръвта. Характеризира се с намалена чувствителност на краката, което ги прави по-податливи на нараняване. В комбинация с лошата циркулация на кръвта, това лесно може да доведе до язви и инфекции.
Как магнитната терапия може да помогне при диабет? Редовното изпозлване на магнитна постелка ССМ може да намали рисковете от усложнения – зрителни, бъбречни, диабетни гангрени и др. При всякакъв вид диабет трябва успоредно с магнитолечението да се спазва диета, вземане на лекарства, особено на инсулин, ако диабетът е инсулинозависим и редовно да се ходи на контролни прегледи и да се изследва кръвната захар.
Магнитите могат да увеличат приток на кръв към краката и да облекчат отока. Неврологична болка, причинена от диабет може да се облекчи чрез носенето на магнитни стелки. Те представляват гъвкави статични магнити, поставени във вътрешността на много тънка (2 мм) стелка за обувки. „Статичният магнит”, за разлика от „динамичния” има постоянно електрическо поле. Вложени в стелките за обувки, няколко малки статични магнита, взаимно подсилват действието си създават мощно магнитно поле, проникващо на по-голяма дълбочина в тъканите. Ефектите може да включват подобряване на притока на кръв към долната част на краката и обогатяване на кръвта с кислород, което ще подобри чувствителността на нервните окончания. Това може значително да намали симптомите на парене, изтръпване, мравучкане и болки в краката. За по-пълен ефект се препоръчва ежедневното носене на стелките, при всеки удобен момент и да се отстраняват през нощта. Може да са необходими около 3-4 месеца за настъпване на пълен ефект.
При употреба на друга форма на лечебен магнит, той трябва да се постави на ходилата за 30 минути сутрин, а вечер го сложете в лявата част на корема като северният полюс е насочен напред, а южният – към гърба. Задръжте го така в продължение на 15 минути. Необходимо е между двете магнитни процедури трябва да има интервал поне от 12 часа.
За стимулиране на панкреаса (задстомашната жлеза), поставете два магнита в горната част на гърба. Уверете се, че те са сравнително силни. Задръжте ги на гърба си за 15 минути, два пъти на ден.
Препоръчително е да се пие магнитизирана вода 4 пъти дневно. Това значително ще повиши ефективността на магнитната терапия.

Повече за магнетизираната вода…
Когато пиете вода, която е била намагнетизирана, магнитното поле много бързо се разпространява по цялото тяло. Размерът на водните молекули се увеличава и минералите се абсорбират по-лесно. Токсините се абсорбират от тъканите и се излъчват от организма чрез бъбреците. След като водата е намагнетизирана става алкална и това ще намали киселинността на организма. Ежедневното пиене на намагнетизирана вода ще противодейства на неблагоприятните ефекти на дълготрайно повишените нива на кръвната захар, действа като превантивна мярка и за облекчение на настоящите симптоми.

Специални предпазни мерки и предупреждения
Като цяло, магнитите са безопасни за повечето хора. Има данни за нежелани реакции, като по-тежки менструални цикли, гадене, диария, лека замаяност, но все още не е напълно ясно дали се дължат на магнитната терапия. В някои случаи магнитите се носят „залепени” към тялото, което може да причини зачервяване, сърбеж и дискомфорт при по-чувствителна кожа.
Бременност и кърмене: Не е достатъчно установено влиянието на магнитите по време на бременност и кърмене, затова избягвайте употребата им в тези периоди.
Епилепсия: Ако страдате от епилепсия, бъдете внимателни при уптребата на магнитна терапия, поради риск от увеличаване на припадъците.
Пейсмейкър или имплантиран дефибрилатор: ако имате пейсмейкър или имплантиран дефибрилатор, използвайте магнитите с повишено внимание. Магнитните полета може да повлияят на тези устройства и да нарушат дейността им. Повечето магнити са безопасни, ако се поставят на не по-малко от 15-20 см от устройството.
Магнитната терапия не се препоръчва още при неоплазми, туберкулоза, хипотония, склонност към кръвоизливи.

Още за Магнитите облекчават главоболие, безсъние и дори диабет | Алтернативна медицина от Framar.bg

 

Магнити крият обещаващо лечение срещу депресия

Magn2Американски учени твърдят, че поставянето на магнити върху главата на пациенти с депресия може да повлияе положително на определени зони в мозъка и да облекчи състоянието им. Изследването, публикувано в Archives of General Psychiatry, е обхванало 190 доброволци с депресия, които не са реагирали на медикаментозното лечение.Транскраниалната магнитна стимулация включва носенето на шлем с магнити за по 37 минути дневно в продължение на 3 седмици. Резултатите от тази терапия са 14% подобряване на настроението. Повече …

С какво точно са опасни магнитните бури

С какво точно са опасни магнитните буриГеомагнитните бури оказват влияние върху редица човешки дейности. Те са опасни най-вече за хората, страдащи от сърдечни болести, а така също и от високо или ниско кръвно налягане.

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават именно по време на т.нар. слънчеви бури.

Слънчевите изригвания често се съпровождат от главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъние, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус и резки промени в кръвното налягане.

Учените обясняват факта с това, че при колебанията на магнитното поле се забавя кръвообращението и настъпва кислороден глад за тъканите. Повече …

Успешно можете да се предпазите от действието на магнитните бури с използването на магнитна постелка ССМ.

Магнит премахва киселините?

Публикувана от po-zdravidnes.com в Здраве
Дата: 2010-04-28 23:29:00

Магнитна гривна, поставена на хранопровода, за да предпазва от киселини, създадоха специалисти от американската компания Torax Medical Inc. Предполага се, че новото устройство ще се използва при лечение на киселини наравно с лекарствата, при това то не дава такива странични ефекти, като медикаментите.
Принципът на действие на гривната е прост: мънички магнитчета вътре в титанови мъниста образуват своеобразна гривна, която се надява на долната част на хранопровода. Когато човек гълта, звената на гривната лекичко се раздалечават и пропускат храната в стомаха, след което отново се събират едно до друго, като по този начин препятстват изоставянето на солната киселина в хранопровода, което се случва при киселините.
Тестовете, в които участвали 150 пациенти, потвърдили ефективността на устройството. По статистика от киселини страда всеки трети човек в света. Те могат да причинят сериозни увреждания на стените на хранопровода, в това число язва и рак. Още информация…

Eфикасно ли е лечението с магнити?

Магнитното поле влияе на структурата на водата, а 80 процента от човешкия организъм е вода. Терапията може да съпътства основното лечение, а може да се прави и в домашни условия

Лечението с магнити е естествен метод, който е безопасен и лесен. Ефикасността му е доказана в повече от 85% от случаите. Те могат да се комбинират с традиционните терапии. Чрез тях се избягва злоупотребата с лекарства и вредни химични продукти.Известно е, че в магнитното поле всички химични реакции в организма ни протичат по-бързо, а жизнените процеси рязко се активират. Магнитът влияе на позиционната структура на водата, а в човешкото тяло 80% е вода.